Kundresan – innan, under och efter konvertering

 

I och med digitaliseringen och en ökad konkurrens har det blivit allt viktigare att känna till din målgrupps kundresa. För att få era kunder att stanna kvar länge behöver ni vara proaktiva och optimera era touchpoints, det vill säga alla tillfällen som besökarna interagerar med ditt företag.

Ditt företag har troligtvis fler konkurrenter nu än vad ni hade för några år sedan, vilket till stor del beror på digitaliseringen. I och med detta handlar det numera inte enbart om att få potentiella kunder som besöker webbplatsen att konvertera, utan att ge både nya och befintliga kunder en bra upplevelse. Både innan, under och efter konverteringen. Lyckas ni med det blir ni ett attraktivt alternativ, samtidigt som ni hindrar andra aktörer från att stjäla era kunder.

Under kundresan finns det så kallade touchpoints, vilket är varje tillfälle som besökaren interagerar med ditt företag. Det kan till exempel vara när de signar upp för ert nyhetsbrev, läser och jämför produktinformation eller försöker fatta ett beslut tillsammans med en vän eller kollega. Touchpoints kan ske digitalt såväl som analogt.

Öka er konkurrenskraft med ”moments of truth”

En del touchpoints kan vara viktigare än andra – vissa är rentav avgörande för att kunderna ska stanna och bli lojala. Genom att identifiera vilka touchpoints som är avgörande, så kallade “moments of truth”, kan ni analysera och optimera dessa för att bli mer kundcentrerade, och på köpet ökar även er konkurrenskraft.

Genom att lära känna målgruppen och deras kundresa kan ni identifiera touchpoints som sker utanför ditt företags egna och köpta kanaler. När du vet vilka dessa interaktionspunkter är, kan ni förstå var kundresan brister, samt var och varför kunder hoppar av längs vägen. Det här kan hjälpa er att skapa nya touchpoints eller optimera existerande för att bli mer attraktiva för era befintliga och potentiella kunder.

Nyfiken? Hör av dig så berättar vi mer.