Effektiv SEO med topic clusters

Tiden då man sökmotoroptimerade webbplatser för enstaka sökord är förbi. Googles sökalgoritmer har blivit mer avancerade sedan deras AI-uppdatering, och Google har blivit bättre på att förstå vad människor egentligen söker efter. Samtidigt har sökbeteendet bland människor förändrats; 64 % av alla sökningar som görs på Google innehåller minst fyra ord, och över 20 % av alla sökningar på mobil sker med rösten, sk Voice search. Google strävar numera efter att hitta relevant innehåll snarare än att endast matcha sökfraser.

Detta har medfört stora förändringar i hur man arbetar med effektiv sökordsoptimering på sin webbplats. Istället för att endast fokusera på sökord behöver man numera fundera i termer av ämnen (topics). Den vedertagna metoden för detta innebär att man arbetar med Topic clusters.

Topic cluster – vad är det?

Topic cluster

Med topic clusters tydliggör du för Google vilka artiklar som kretsar kring ett specifikt ämne.

Rakt översatt till svenska betyder topic cluster ”ämneskluster”, och innebär en samling av sidor eller artiklar på sin webbplats som kretsar runt ett specifikt ämne. Som exempel kan vi ta den sida du just nu läser på, som handlar om ”SEO med topic clusters” och är en del av ett topic cluster som vi kallar Digital marknadsföring.

Strukturen på ett topic cluster bygger på en huvudsida, en så kallad Pillar page, och ett antal relaterade artiklar. I vårt fall heter vår pillar page just Digital marknadsföring och den sida du just nu läser är en relaterad artikel bland flera andra. Samtliga artiklar innehåller minst en länk till ämnets pillar page, och pillar page länkar i sin tur till sina relaterade artiklar.

På detta vis är vi tydliga gentemot våra besökare, som ju får en samling med relevanta och värdefulla sidor att läsa och förkovra sig i ett specifikt ämne på. Vi visar också för besökarna att vi är kunniga inom detta ämne vilket bygger trovärdighet och väcker intresse.

Och inte minst visar vi för Google att vi är en källa till kunskap och har svar på de frågor som människor söker på. Och det är något av det viktigaste för Google. Gör man detta riktigt bra kan man uppfattas som en ”thought leader”, den aktör som äger ämnet, och i bästa fall tilldelas en Featured snippet eller Rich snippet på Google, vilket innebär att de lyfter upp ert content i en specialruta överst i sökresultatet.

Motarbeta inte Google

Google är, som alla vet, ett av världens största företag. Deras grundaffär bygger på att tillhandahålla en gratis söktjänst för människor som söker svar på sina frågor. Det torde därför vara av yttersta vikt för Google att människor hittar rätt, snabbt, och slipper klicka sig in på dåliga hemsidor med irrelevant innehåll. Google premierar naturligtvis snygga, tillgängliga, snabbladdande sajter med inspirerande, värdefullt och relevant innehåll. SEO innebär därför mer än att följa rekommendationer från Yoast i WordPress.

I takt med att företag förstod att det är värdefullt, för att inte säga kritiskt, att vara sökbar på Google har sökmotoroptimering och sökordsoptimering skapat ett stort segment inom digital marknadsföring. SEO-experter har under åren erbjudit tjänster som gått ut på att hjälpa företag komma högt upp på den organiska listan, det vill säga den lista som inte Google tar betalt för att presentera till skillnad från Google Ads.

Dock har det genom åren förekommit mängder av metoder som gått ut på att ”lura” Googles algoritmer, metoder som fått Google att tolka en webbplats som mer populär och relevant än vad den egentligen är. Det är metoder som innebär hög risk eftersom Google förbättrar sina algoritmer och straffar ut de sajter som försökt fuska sig till bra ranking, vilket leder till att man kan tappa större delen av sin trafik.

Vi på Dazy rekommenderar våra kunder att följa Googles rekommendationer och vi vill hjälpa till att göra dem populära på riktigt. Vi vill också sprida kunskapen om att det finns metoder som är best practice för att jobba med långsiktigt stabil sökmotoroptimering.

Interna och externa länkar

Det är skillnad på SEO och SEO. Vissa pratar om on page SEO och andra pratar om inlänkar, men det ena utesluter inte det andra utan är båda viktiga.

On page SEO

Detta innebär att man optimerar sin webbplats till perfektion. Det handlar såväl om att optimera laddtider som att optimera sitt innehåll för relevanta sökbegrepp. Man kan göra mycket själv genom alla de gratisverktyg som finns på marknaden och genom att plugga SEO, men ofta krävs spetskompetens och verktyg som kostar lite mer, vilket mestadels byråer och andra experter sitter inne med. Till stor del handlar det även om att ha en genomtänkt länkstruktur internt på sin webbplats, vilket denna artikel om topic clusters handlar om.

Off page SEO

Här handlar det om att få länkar till sin webbplats från externa sajter eller bloggar, något som Google tolkar som extra trovärdigt. Vem som helst kan ju (i teorin åtminstone) skapa en webbplats och optimera den in absurdum, så Google anser att externa referenser innebär ett stort värde för deras ranking av en webbplats.

Det är också här många skojare i branschen under åren har kunnat tjäna pengar, genom att sälja så kallade inlänkar från allehanda bloggar och webbplatser. Korrekt utfört ger det en webbplats en rejäl skjuts på Googles organiska lista. Men vi vet också att det inneburit en katastrof för många, när Google insett att dessa bloggar och sajter enbart byggts upp som ”länkfarmar”.

Externa länkar är mycket viktigt för SEO, men man kan göra det utan att köpa länkar från källor som man kanske inte ens vet existerar.

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns en bra strategi för att arbeta med er on page SEO, som dessutom främjar era potentiella kunders intryck av ert företag. Med topic clusters producerar ni det material som era potentiella kunder vill ta del av, samtidigt som ni även kan lära er saker av varandra internt. Materialet kan återanvändas i säljpresentationer, seminarier, utbildningar etc.