Webbyrån 15 år!

En av Sveriges äldsta och mest erfarna webbyråer

I år firar vi 15 år som webbyrå!

Vektorgrafik startades av Fredrik Colling i form av enskild firma 2001 och ombildades till aktiebolag 2008. Fredrik hade innan det jobbat med webb i ca tre år, som designer, projektledare och illustratör. När IT-kraschen kom 2001 fanns knappt någon webbyrå kvar, men Fredrik vägrade tro att Internet var en fluga och startade därför en firma med ett för honom kärt namn som han också lyckats få tag i domännamn till. Grafiktekniken vektorgrafik ansågs ju också vara framtiden i form av Macromedia Flash, Adobe Illustrator, Adobe Livemotion och standarden SVG (Scalable Vector Graphics).

Vektorgrafiks resa började i en källarlokal i slutet av Bondegatan på Söder i Stockholm, där webbplatser byggdes med Dreamweaver. Drygt ett år senare flyttade Fredrik till The Bakery på Södermannagatan som var adressen i sju år därefter. Under åren byggdes de flesta webbplatser med Site Studio, senare Sitoo Web. Praktikanter kom och gick, och en av dessa praktikanter hette Calle. Calle visade sig vara en talang utöver det vanliga så Fredrik såg inget annat alternativ än att anställa honom. Ambitionen hade aldrig varit att anställa folk men Calle gick helt enkelt inte att släppa. I kombination med att vi samarbetade med Jimmy, avknoppad grundare av Stockholm Interactive, hade vi ett bra litet team där vi jobbade med spännande projekt och kunder. Webbyrån ombildades till aktiebolag för det såg ut som att vi skulle behöva bli fler framöver. Vi såg att framtidens CMS hette WordPress och vi började successivt bygga fler och fler sajter på denna plattform.

På Södermannagatan satt vi i sju år

På Södermannagatan satt vi i sju år

2010, efter sju år tillsammans med ett gäng trevliga frilansande kreatörer på The Bakery, var det dags att anställa ett par till och vi var tvungna att flytta till en lokal med utrymme att växa i. Vi hittade ett minst lika trevligt gäng som ville dela lokal med oss i Skrapan; reklambyrån Dorian Mabb.

Jimmy, som provat lyckan i golfbranschen och saknade webbranschen, hörde av sig för ett lunchmöte och innan vi ens kommit till restaurangen var vi överens om att Jimmy skulle börja på Vektorgrafik. Calle, som med sin talang och ansvarstagande bidrog till webbyråns utveckling blev delägare.

Marknaden förändrades nu radikalt till det bättre. Det som Johan Staël von Holstein och Jonas Birgersson med flera predikade om på nittiotalet blev verklighet, det tog bara ett drygt decennium längre. Internet var plötsligt i var mans hand och blev centralt för organisationers kommunikation gentemot omvärlden. Traditionella reklambyråer fick anpassa sig till digitalt och små webbyråer ploppade upp som svampar över hela världen. I dag ligger en webbplats inte längre bara på IT-avdelningens bord, utan företag har insett att det ofta är marknadsavdelningen som bör äga den frågan. En webbplats är inte i första hand en teknisk tjänst, utan en kommunikationstjänst där budskap, tonalitet och användarvänlighet är i fokus medan tekniken är en hygienfaktor. WordPress har blivit världens mest använda CMS och vi bygger numera nästan uteslutande sajter i WordPress med obegränsade möjligheter.

En av Vektorgrafiks styrkor är att vi varit med från början och följt utvecklingen. Vektorgrafik har utvecklats till en fullservicebyrå med kompetenser inom webbstrategi, varumärkesstrategi, affärsutveckling, koncept/copy, foto/video/3D/illustration, webbdesign, webbutveckling, systemutveckling, trycksaksproduktion, SEO & digital marknadsföring samt drift och förvaltning.
Vi har en bra blandning av unga talanger med koll på det senaste och oss gamla rävar som har erfarenhet av hundratals projekt, samt en bra mix av tjejer och killar från olika delar av landet.

För att lyckas hålla ett företag vid liv i svårare tider har vi lärt oss att en positiv attityd, ett brinnande intresse för sina kunder och hantverket samt en stor hink med envishet övervinner allt. Och grafiktekniken vektorgrafik är åter lika aktuell i dag, då logotyper, grafik, 3D och text ska vara upplösningsoberoende på stora och högupplösta skärmar.

Vi har funnits i femton år och ser fram emot femton till. Hör gärna av dig om du vill vara med på resan!