I den här artikeln delar jag med mig av mina erfarenheter av de två Content Management Systemen (CMS) WordPress och Hubspot CMS. WordPress behöver nog ingen närmare presentation, medan Hubspot CMS är relativt nytt och tar allt mer mark. Jag kommer redogöra för vad som skiljer dem åt och ge min syn på vilka för- och nackdelar som finns med att bygga sin hemsida i respektive CMS.
Jag heter Mimmi, och har nu jobbat som webbutvecklare på Dazy i dryga 3 år. Det jag gillar med Dazy (förutom alla fantastiska kollegor) är att arbeta med så varierande projekt och att varje hemsida skräddarsys efter kundens önskemål och behov. Det ingår i jobbet att hela tiden ta sig an olika sätt att jobba, och ofta kräver det att man lär sig ett nytt programmeringsspråk, bibliotek eller plattform. Det passar mig perfekt då jag gillar omväxling och att lära mig nytt.

Mimmi, webbutvecklare på Dazy
För några månader sedan kom jag tillbaka efter mammaledighet, nyfiken på att få se hur mycket som hade utvecklats under året, både i branschen men också vilka sajter vi hade byggt och hur. Och det hade hänt en hel del på så kort tid.
Som utvecklare är det inte alltid lätt att hänga med i svängarna när det gäller arbetet, utöver själva webbutvecklingen. Den aldrig sinande strömmen av nya JavaScript-bibliotek, npm-paket och CMS gör att man som webbutvecklare alltid har egna kunskapshögar att jobba sig igenom och fokusera på. En webbplats roll är ju mer än kod och det är viktigt att förstå vilket syfte den ska fylla. Ofta ska en webbplats fungera som navet i ett företags marknadsföring, och då är den digitala marknadsföringen tätt kopplad till sajten. För företag som upptäckt att content marketing och marketing automation är vad som fungerar för dem, har det plötsligt blivit nödvändigt att koppla på flera funktioner till webben för att kunna värva nya kunder. Många företag, främst inom B2B, har anammat metodiken ”inbound marketing” och slutat jaga sina kunder med kalla samtal och mail.
Nedan berättar jag om vad jag lärt mig om skillnaderna mellan WordPress och Hubspot CMS. (Notera att Hubspot är ett företag som har ett verktyg som också heter Hubspot, och att Hubspot CMS är ett av verktygen i verktyget Hubspot 🙂 Så häng med i begreppsförvirringen.)
WordPress – smidigt, flexibelt och anrikt
WordPress har alltid varit ett relativt smidigt verktyg att använda som bas. Det anpassas lätt och integreras med kundens behov och önskemål. Om det behövs en webshop så lägger vi till det, behövs en koppling till ett externt system så integrerar vi det. Ska vi bygga ett forum? Let’s do it! Det finns få begränsningar och det är kul att skapa något skräddarsytt för varje kund.
WordPress är med digitala mått mätt ett gammalt system, på gott och ont. Det finns oändligt många utvecklare på olika nivåer som kan WordPress, men som bygger på olika sätt. Tänket bakom WordPress grundar sig i bloggen, då WordPress först byggdes som ett bloggverktyg, och sättet man bygger hemsidor på i WordPress har inte formats utifrån att det en dag skulle bli världens mest använda CMS utan det har tillkommit och byggts på med tiden.
Till WordPress finns ett otal plugins att koppla på, på gott och ont. Fördelen är att man snabbt och enkelt kan addera funktioner, nackdelen är att sajten lätt blir ett lapptäcke av tredjepartsmoduler som är osäkra och stökiga om man inte vet vad man gör.
WordPress har i flera år varit det CMS som är världens mest använda. 38 % av alla världens webbplatser använder WP. Om man endast jämför webbplatser som använder ett känt, kommersiellt CMS står WP för hela 63 %! Dock anar man på senare år att ”self-hosted” webbplatser såsom WordPress har minskat i marknadsandelar till förmån för plattformar som hostas av leverantören, Software as a Service (SaaS) såsom Squarespace, Wix, och Hubspot CMS.
Hubspot CMS – nytt och med fokus på marknadsföring
Hand i hand med inbound marketing går företaget Hubspot, som faktiskt myntade begreppet, och deras snabbt växande marknadsplattform med samma namn. Hubspot är ett verktyg i vilket man jobbar med sin marknadsföring med fokus på content marketing med målet att växa sin kontaktdatabas. Hubspot bygger på ett CRM (en kontaktdatabas) med ett antal ”hubbar” för marknads- och säljavdelningar, och innehåller funktioner med fokus på att skapa leads genom värdefullt innehåll och marketing automation. CMS:et är alltså ett senare tillägg till denna marknadsplattform med syfte att kunna använda plattformens funktioner fullt ut på webbplatsen. Man kan alltså numera bygga och arbeta med sin hemsida i samma system som man arbetar med sin marknadsföring.
När jag för första gången tittade på Hubspot CMS för snart tre år sedan var jag tveksam om det skulle gå att anpassa till våra kunder på bästa sätt. Då saknades det till exempel versionshantering som är en självklarhet när man jobbar med professionell och skräddarsydd webbutveckling, och det fanns ingen möjlighet att integrera Hubspot med ett externt system eller en e-handel. Min spontana reaktion var att Hubspot CMS var omständigt och onödigt krångligt att bygga webbplatser i när vi ändå kunde få till samma funktioner med WordPress, kopplat till Hubspots marknadsverktyg.
Hubspot har utvecklats
När jag nu kom tillbaka under hösten 2020 var det dags att ge Hubspot en chans igen. Och mycket hade faktiskt hänt sedan jag sist såg det. Nu fanns möjligheten att jobba lokalt, i sitt egna repository, lägga in CSS-ramverk som utvecklare är bekväma med. För att snabbt komma igång gick jag ett par kurser i Hubspot Academy med pedagogiska videos om Hubspot CMS och kodspråket HubL som systemet bygger på, för att få en grundläggande bild av hur jag skulle bygga modulerna. Verktyget växer snabbt och nya funktioner och integrationsmöjligheter med till exempel e-handel kommer löpande.
När jag väl förstått principerna i Hubspot och fick in rytmen så flöt arbetet på bra utan större hinder. Hubspot CMS bygger på att man skapar flexibla moduler som gör att vår kund enkelt kan bygga ihop sidor och skapa smart content som anpassar sig efter besökaren (Hubspot har koll på vem som besöker sajten). Adminsystemet är intuitivt med drag & drop och är byggt för att en redaktör enkelt ska kunna skapa och underhålla webbplatsens innehåll.
Enkelheten i Hubspot gör också att det är bekvämt att jobba med som utvecklare. Ibland kan det vara bra att skala av och fokusera på kundens specifika mål med sajten. Alla uppskattar ett användarvänligt gränssnitt utan för mycket extra tillägg.
WordPress eller Hubspot CMS – vad passar er hemsida?
Det finns delar som behöver utvecklas ytterligare i Hubspot CMS, än är det inte lika flexibelt som WordPress ur ett utvecklarperspektiv. WordPress har få begränsningar och fungerar mer som en bred plattform som kan formas efter kundens önskemål, medan Hubspot kan upplevas lite mindre flexibelt och mer styrt.
Anledningen till detta är att verktyget Hubspot är skapat för att fungera som en komplett marknadsföringsplattform för företag som har sin webbplats för att generera kunder. Det lämpar sig därför mindre bra för verksamheter där fokus inte är att skapa leads.
Använder man däremot sin webbplats i marknadsföringssyfte eller som säljverktyg och ser att man har nytta av Hubspots andra funktioner så är det definitivt värt att titta på ett byte till Hubspot CMS.
Prisskillnad
WordPress är i grunden gratis att använda, men det innebär ansvar och kostnader att hålla sajten uppdaterad och skyddad, och man behöver även se till att ha bra hosting. Dessa saker kan lätt överstiga kostnaden för Hubspot CMS beroende på vilken webbplats man har. Med Hubspot CMS får man de sakerna inkluderade i månadskostnaden på ca 3000 kr per månad.
Notera att en webbplats i WordPress kan du kontrollera själv och du har full frihet att flytta den till annan server. En webbplats i Hubspot däremot är en SaaS-tjänst och hostas av Hubspot. Kostnadsmässigt är det i stort sett inga större skillnader då licenskostnaden för Hubspot CMS innefattar bra hosting, förvaltning och support. Men att använda Hubspot CMS utan Hubspots andra verktyg är inget alternativ, och de kostar betydligt mer än deras CMS.
Hubspot kallar sin plattform för ”A platform for growth”. Deras mål är att ditt företag ska växa med plattformen, och att du ska behöva köpa mer i takt med att företaget växer. Å andra sidan behöver växande företag lägga allt större budgetar på sin kommunikation och marknadsföring oavsett så det är väl inget fel med det.
5 pro’s & 5 con’s
WordPress
- + Open source – inga licenskostnader
- + Tusentals plugins att ladda hem eller köpa
- + Frihet att göra vad du vill med din installation
- + Det finns många utvecklare som kan WP
- + Gammalt och beprövat
- – Många kockar eller plugins gör det instabilt vid uppdateringar
- – Du är beroende av flera externa plugins för att få full funktionalitet
- – Eget ansvar i att hålla plattformen uppdaterad och säker
- – Bygger i grunden på gammal teknik med bloggen i fokus
- – Relativt ointuitivt (och fult enligt vissa) admingränssnitt
Hubspot CMS
- + Integrerad CRM, SEO och tydlig statistik
- + Integrerat mailsystem och marketing automation
- + Mängder av kvalitetssäkrade funktioner i Hubspot Marketplace
- + Möjlighet till personifiering av innehåll som besökarna möts av
- + Användarvänligt admingränssnitt
- – Du äger inte sajten
- – Ett större beslut än bara CMS eftersom betydligt fler funktioner medföljer
- – Du är beroende av att Hubspot utvecklar sin plattform
- – Endast för företag med fokus på sälj (ett + om så är fallet)
- – Inte lika många utvecklare som kan bygga i Hubspot CMS
Sammanfattning
Som frontendutvecklare eller designer är det kul att kunna styra precis hur man bygger en webbplats, och i WordPress är man fri att göra precis vad man vill – hur man vill. Det kan dock innebära en risk för dig som kund om du vänder dig till en byrå och en vacker dag vill byta byrå. Du måste förlita dig på att byrån vet vad de gör och se till att koden dokumenteras. Att teckna ett förvaltningsavtal med en seriös digitalbyrå är ett måste om du inte vill riskera att sajten blir föråldrad och öppen för hack och virus.
Om din verksamhet bygger på aktiv marknadsföring och försäljning, särskilt inom B2B, och ser hur Hubspot fyller de behov ni har är Hubspot CMS ett starkt alternativ. Många företag väljer fortfarande att bygga sin webb i WordPress och använda Hubspot som marknadsverktyg kopplat till sajten. Är syftet med webbplatsen annat än att samla på sig kunder ska man välja WordPress, eller något annat CMS för den delen. Eller inget fulländat CMS alls, om du frågar mina kollegor som är system- och backendutvecklare.
Några hemsidor som Dazy byggt i WordPress och Hubspot CMS:
WordPress: Efemia, SBSC, Lotus Travel, Mind, Bannerflow
Hubspot CMS: Stratsys, Lekab, 180 grader, Kundo, Widenarrow