Craft CMS – alternativ till WordPress

Craft CMS är en uppstickare i den snåriga CMS-djungeln, som i flera år dominerats av WordPress. Det finns över 150 olika CMS-plattformar, alltså Content Management System, och det är lätt att falla in på den plattform som är populärast då det känns tryggt att så många andra använder den. Men kan det kanske finnas bättre alternativ om man kravställer vad man behöver?

Ett CMS för säkerhet och prestanda

Dazy har byggt webbplatser i WordPress i över tio år, och vi älskar plattformen av flera anledningar. Men vi vet också att WordPress är gammalt i grunden och att det inte passar alla företag, WordPress är trots allt primärt anpassat för privatpersoner och små företag.

Vad många inte vet är att WordPress egentligen inte var tänkt att bli ett CMS, utan ett enklare bloggverktyg som fick stor spridning på grund av dess enkelhet och det faktum att det var gratis att använda. Kreativa utvecklare hittade sätt att bygga hemsidor med bloggverktyget och med tiden byggdes plattformen ut för att passa bättre till webbutveckling. Företag som väljer WordPress som CMS behöver tänka extra mycket på säkerhet, då det är den plattform som utsätts för överlägset flest virus och hack. Detta eftersom hackers lättare gör stor skada på den mest använda plattformen, samt att användandet av många tredjepartsplugins, som är vanligt i WordPress, öppnar för säkerhetshål. För ett bolag med lite högre krav än vad WP kan erbjuda kan det alltså vara värt att fundera en vända till innan man väljer plattform. Det kan bli dyrare i längden att välja ett gratis CMS.

Kortfattat kan man säga att företag som värderar säkerhet och prestanda högt, men som ändå föredrar open source, bör välja Craft CMS framför WordPress. Det går att få bra prestanda och säkerhet i WordPress, men det kräver mer jobb och att man bygger rätt på ett sätt som kan upplevas begränsande.

Craft CMS – några fördelar

Craft CMS lanserades 2013 av företaget Pixel & Tonic, Inc. Till skillnad från WordPress finns det alltså en avsändare som ansvarar för plattformen mot en relativt låg licenskostnad ($299 det första året, därefter $59 per år och webbplats. För små hemsidor är Craft CMS gratis). Det är en säkerhet i sig att det finns en ansvarig bakom en så viktig plattform, och för ett seriöst företag är det ett lågt pris att betala. Uppdateringar av plattformen och plugins ingår i priset.

Craft CMS är 100% anpassningsbart, man är inte begränsad i design eller funktion. Det finns inte lika många färdiga funktioner som i WP, på gott och ont. Till WP finns oändligt med tredjepartsplugins och teman av mycket skiftande kvalitet, vilket passar privatpersoner och microföretag med lägre krav och mindre budget. De viktigaste funktionerna finns och kan anpassas i Craft CMS. Specialfunktioner kan byggas till eller kopplas in via API. Craft CMS erbjuder en egen Plugin store, med kvalitetssäkrade funktioner som synkroniseras med CMS:et, och som kan testas innan man bestämmer sig för att köpa dem.
Allt är tydligt dokumenterat i Craft Documentation och det finns en bra Knowledge base så att utvecklare enkelt kan hitta lösningar.

Med Craft CMS går det utmärkt att bygga små och enklare hemsidor, precis som med WP, och då är CMS:et dessutom gratis. Men det går att utveckla sajten till betydligt mer avancerade webbplatser. Detta möjliggör att man lättare kan växa med Craft CMS i takt med att kraven på webbplatsen växer. Utvecklare (och användare) älskar Craft CMS för att man slipper göra ”fulhack”, eller ladda ner osäkra plugins för att lösa komplexa saker, som tyvärr är vanligt i WP.

”Headless” är en trend de senaste åren som innebär att CMS och webbplats inte sitter ihop som en enhet. Med Craft CMS är det enkelt att koppla på innehållshanteringen till en statisk webbplats som hämtar innehåll från andra källor.

Att ha flera webbplatser i en och samma instans är inbyggt i Craft CMS, vilket innebär att man enkelt kan skapa språkversioner av sin webbplats för olika marknader, eller helt olika webbplatser om man så vill, utan att installera ett tredjepartsplugin.